Alternativträning


Alternativträning &Fartträning &Löpning13 Dec 2006 18:08

Fått sefilmsnuttar di småi lussetåget på öppna förskolan därhemma – det såg mycket gediget ut. Annars har den här dagen mest handlat om programmeringsarbete långt in på aftonen. Fast på lunchen fick det bli det en paus för en timmes pilates och en stunds löpteknik. Testar en idé jag har haft att kombinera detta, vilket verkar fungera rätt bra.

Byter om på kontoret och joggar bort till Fysiken. Pilatespasset genomförs problemfritt i löputrustning, fast barfota då. Efter en timme av böjande och vridande på kroppen tar teknikdelen vid. Jogg tillbaka till teknikparksbacken, där jag kör spänstsprång uppför branten. Uppe på Guldheden blir det skips, hälkickar och mångsteg. Från Doktor Forselius gata kör jag en fartökning nedför tusenmetersbacken förbi Fysiken, tanken är att relativt hög fart med relativt låg ansträngning ska hjälpa till att ge ett bättre flyt i löpningen.

Kilometern går på 3:45 utan alltför stora åthävor, och sen blir detlätt jogg runt Mossen tillbaka till teknikparksbacken fören andra upprepning avsamma övningar.Löpdelen av passet blir på 5.9 km och trettio minuter jämnt. Kändes som ett bra upplägg.

Alternativträning &Distans &Löpning22 Nov 2006 20:25

Lekte med tanken på att ställa morgonbilen i Särö och ta mig till jobbet med Blå express. Då kunde man ha bedrivit hemjogg på säröbanan, ett rätt ok långpass på runt 25 kilometer. Nu passade det rätt illa med blåbussarna imorse, och jag tyckte inte att jag hade tid att sitta på bussen en dryg timme heller för den delen, så det fick utgå. Tur var nog det som det skulle visa sig.

Lunchen fick än en gång vikas åt uppvikningar medelst Pilates. Kändes återigen bra och riktigt. Återgår till jobbet ochett partimmars kodande till innan det är läge för ett kvällslångpass på Skatås. Värmer upp ett par kilometer och ger mig sen ut på åttan för det första av tre tilltänkta varv. Det känns ganska kallt, men är till en början uppehåll. Fryser lite om knogarna, men värmen kommer så sakteliga. Från Härlanda tjärn är spåret irriterande nog mörkt ett par kilometer, men vid backarna strax innan halvvägs kommer ljuset tillbaka. Första varvet tar 42 minuter, eller just under 5:20/km. Helt ok. Ut på det andra varvet.

Fortfarande mörkt efter Härlanda tjärn. Ett tungt och kallt regn faller och kyler ner mig. Motvind, som dock ger sig när jag svänger runt vid Delsjöarna. Vid nedförsbacken som kommer vid sju kilometer ungefär drar det plötsligt till i nedre delen av ryggen på höger sida och på utsidan av höger lårmuskel. Inte så plötsligt att man kan säga att det hugger till, det tar ett par steg på sig att utvecklas, men ändå kommer det fort och oväntat. Kanske är det regnet som kylt ner mig och ger upphov till en sträckning av något slag i nedförsbacken. Kanske är det kombinationen av Pilates och långpass som ändå är lite onödigt belastande förbålstabiliserande muskulatur. Eller så är det en kombination… eller något helt annat. Det känns hursomhelstilla nog för att jag ska bestämma mig för att avbryta. Stannar i korsningen och stretchar ryggen och höftböjaren, och småjoggar sedan upp mot bilen. Lite synd – kände mig skapligt fräsch och fartenvar bara aningen högre än första varvet.

Ryggen ömmar ännu en del, så det var nog bra att jag kunde avbryta såpass snabbt. Hoppas och tror inte det ska behöva bli några långa konvalescenser av det här, mennu blir det helvla imorgon, så får jag se om det eventuellt blir nån styrketräning på fredag och kanske lite löpning på lördag igen. Resultatet för dagen kan sammanfattas med 17.8 km på en timme och trettiofem minuter, vilket ändå kan betraktas som ett vettigt distanspass.

Alternativträning &Fartträning &Löpning15 Nov 2006 20:39

Värmer upp på lunchen med en timme Pilates. Börjar begripa mig på träningsformen lite nu, och konstaterar att det nog är nyttigt för min hösäckskonstitutionella kropp. Har ju explicit upplevt en del brister i bålstabilitet vid några tillfällen i löpspåret och då ska nog bristerna vara ganska påfallande. Hursomhelst känner man sig lite uträtad i kroppshållningennär man lämnar passet -det känns bra på nåt mer abstrakt sätt.

Efter jobbet väntar en tur i Skatås med M-G. Vi värmer upp på tvååenhalvan, och kickar sen igång 3 minuter tröskel + 2 min jogg runt åttan. Sju upprepningar blir lagom, sen är vi runt. Farten ligger på runt fyra minuter/km i snitt på tempodelarna, i intervallerna ligger vi i 5:30 ungefär. Kännslagom anstrangande för dagen -jobbigt, men inte tokjobbigt. En räv i spåret får vi se(inte G-man, han var sjuk – det här är en hårigare och fyrbent upplaga)annars inträffar inget remarkabelt – jag springer inte ens vilse. Vi avrundar med lite nedjogg på det somär kvar av tvåochenhalvan, sen får det bära av hemåt.

Totalt blir det 10.5 km på 50 minuter.

Alternativträning08 Nov 2006 22:01

Vila från löpning idag, istället blev det en timmes Pilatande på lunchen. Kändes mer – och bättre – än förra gången. En hel del precision inblandat i många rörelser, och det känns som att man får jobba mycket med det jag vill jobba med där: Mage, rygg och stabilisering.

Ikväll har jag roat mig med att tillverka energikakor. Baserat på Rune Larssons energikakerecept – som i all sin genialiska enkelhet utgörs av en del knäck till två/två och en halvdelar havregryn – kokade jag ihop en variant med Cashewnötter och Gomix (müsli som är rätt go) istället för bara havregryn. Förutom att jag nog hade behövt mer knäck till så stora grejor som Cashewnötter så funkade det bra. Sött, men väldigt gott. Hur bra de håller ihop, och vilken konsistens det slutligen blir får jag se imorron när de har vilat i kylskåp över natten. Näringsvärdet hamnade på något i stil med 42% kolhydrat, 28% fett och 7% protein. Tycker det verkar vara rätt hyfsade siffror.

Imorgon blir det ett kortlångpass med Kungälv.

Alternativträning &Styrketräning01 Nov 2006 13:25

Så har man varit på Fysiken och testat ett nytt träningsalternativ igen. Som enda kille i en ganska välbesatt lokal är det inte utan att man känner sig lite malplacerad. Det är nån form av introklass, och vi blirnogsamt informerade att kärnpunkten i Pilatesär kontroll och bålstabilitet – vilket också är anledningen till att jag är här överhuvudtaget. Jag vet att jag sladdar lite på den punkten i min fysik.

Långsamma övningar med fokus på kontroll och kroppshållning. Litesit-ups, armhävningar och friskis- och svettisövningar -fast i ultrarapid. Man behöver nog gå några gånger för att övningarna ska ta riktigt bra, men det känns som att fokus ligger på de muskelgrupper jag vill komma åt. Några övningar känns specialdesignade för löpare med spända hamstrings – tror det kan bli nyttigt så småningom. Skaförsöka vika en timme i veckan åt detta.

Alternativträning &Långpass &Löpning &Styrketräning29 Jun 2006 10:00

Ingen löpning igår, men väl ett rätt ok styrkepass på Fysiken. Försökte koncentrera mig på att göra övningarnametodiskt och bra istället för att göra så många grejer som möjligt på så kort tid som möjligt. Funkade bra, tyckte jag. Efter trekvart av stärkande av axlar armar kransmuskulatur och någrabenövningar övergick jag tillroddmaskin, gav det en kvart vilket var rätt lagom för dagen. Annars Dimma vid Ölmanäs ringväg.rätt kul mackapär det där – det kräver lite teknik för att komma nånstans, ens virtuellt.

Kvällen veks åt besök hos nybakad bäbis i bekantskapskretsen. Kidsen ooade och aahade vederbörligeen åt det lilla trollet. Dom e ju sååå små i den där åldern. Hade med oss spareribs och potatisgratängsom vi kalasade på. Trevligt.

Idag hade jag tänktköra Sandsjöbackaleden – var uppe med tuppen (och det är tidigt såhär års) och uppmjukningslufsade 3.3 km till bussen i makligt sexminuterstempo. Bara för att upptäcka att det inte går någon buss klockan 05:15 som jag hade trott. Kvart i fem och kvart i sex går den, inte kvart över fem.

Hallandsleden, Fjärås bräckaSå det är bara att bryta ihop och inse att idag blir det långpass på tråkig asfalt och inte på mysiga skogsstigar. Fel skor har jag plötsligt också. Och dagens andra par frukostmackor får ligga kvar i ryggan ett par timmar till.

Kör lilla vägen över Tom och Fjärås bräcka. Fuktig luft och härliga morgondimmor som sveper in fälten. Tycker jag blåser på rätt bra, håller 5:10-tempo i 16 km upp till bräckan där jag tar det lugnare. Som vanligt grant här uppe, så jag tycker att jag kan unna mig att finköra lite.

Styr ut på Hallandsleden som går mitt uppe på den smalaste och högsta delen, Svalhögen tror jag den kallas för. RolfsånSen ner bland korna och över den breda och öppnare delen av bräckan invid Lygnern.

På andra sidantrampar jag på igen den dryga mil som är kvar in till Kungsbacka station. Förvirrar mig lite inne i Fjärås Centrum, nåt nybyggt område som går i cirklar. Kommer till slut ut på Gåsevadholmsvägen. Tar den lilla byvägen förbi Myra över till Varbergsvägen. Gång- och cykelbanor in i stan. Det känns bra – jag håller 5:15/km nånstans, med undantag för ett kort fotostopp vid bron över Rolfsån som ju bara är för härlig. Ja – inte den nya då förstås, utan den gamla som man cyklar och springer över.

Lite tufftufftåg in till Liseberg och sen 2.3 km slapp och småstel nedjogg i sexminuterstempo.

Tre timmar och tolv minuter totalt, vilket gav 34.8 km transport. Nöjd.

Alternativträning &Styrketräning07 Jun 2006 20:21

Har bokat lunchpass med Electro imorgon, och bestämde mig för att det var läge för ett dedicerat försök till styrketräningspass på Fysiken. Inledde med lite uppvärmning och gav sedan roddmaskinen en ärlig chans. Det var rätt skön workout, som dessutom kompletterar löpträning på ett bra sätt. Kommer nog att försöka nyttja det en del framigenom. Nu blev det bara en kvarts provapå, vilket gav tre kilometers virtuell förflyttning. Hade dock negativa splits hela vägen.

Själva styrkepasset som följde var dock tämligen håglöst. Jag jagas av en del tvivel just nu, och det återspeglar sig på träningen i det att när det inte finns en i förväg uppgjord plan att hålla sig i faller allt tämligen platt. Efter några menlösa maskinövningar gav jag upp och gick och duschade istället. Bristande vilja, bristande disciplin, bristande håg.

Det finns några lösa trådar i det verkliga livet utanför träningszonen just nu, och innan dessa har knutits ihop kommer även träningen att vara lite vilsen. För det mesta brukar man kunna lösa sådant ihoplknytande av trådar med ett eller en sekvens av bra och långa pass i skogen, och möjligen gäller det även nu. Jag har bara inte funnit rätt infallsvinkel än.

Next Page »