December 2005


Distans &Löpning30 Dec 2005 21:17

Mina GT-2100 med broddarVaknade med huvudvärk imorse. Det har nästan gett sig nu, och övergått i vanlig hederlig förloppshypokondri. Annars är det fint – var ute och testade julklappsbroddarna för första gången. Greppet var kalas i allt från djupsnö till hårdpackad vinterväg. Tog en lugn tur bort runt Gårda Brygga och båthuset – lite synd att det inte var med nån kamera, stranden vid Gårda brygga var tjusig i vinterskrud och elakt svart hav.

Fyra korta tempohöjningar (sådär en 200 meter per styck) och en etapp med rejäl snöpulsning – runt 300 meter i kanten av ett gärde där det hade drivit igen ganska bra. Hade en lite småkantig känsla i löpningen, som dock avtog efterhand i takt med huvudvärken. Tid och distans blev 7,7 km på 40 minuter.

Mini vid huvudena av två änglar - en demoleradSpenderade eftermiddagen med att bygga snögubbar och snöänglar med Mini och att övertyga Mikro om pulkaåkningens förträfflighet, det senare med begränsad framgång. Tyckte jag hörde lite bjällror, men var inte helt säker. Väl inne upptäcker jag att Tomten måste ha passerat på sitt återtåg mot Nordpolen – han hade lämnat tillbaka mitt löparur, precis i rätt tid för Sylvesterloppet imorgon. Antagligen behövde han ett högprestandaur för effektivitetsstudier av nissarna, och valde då att låna mitt som låg lite slarvigt undanskuffat. Så kan det gå.

Vila29 Dec 2005 22:39

Så var det då dags för det årliga snökaoset. I Göteborgsområdet har det ramlat ner mängder av härligt vitt puder (som bara väntar på att få bli slask kan man förmoda). Nu skulle jag ändå ha vilodag idag, så det blev inget pulsande för min del – mer än det nätburna då (höhö).

Istället gick större delen av dagen åt till att planera och inhandla igredienser för nyårmenyn. För den intresserade kan avslöjas att den ser ut så här:

Löjromstoast med getost, honung och primörer (Wisby Pils)
Karl-Johansoppa (Domaine du Pré Baron 2004)
Calamari Ripieni med parmesan och Chermoulaaubergine (Mateus Rosé)
Konjaksflamberad pepparanka med Zuccinigratäng (Torres Coronas 2003)
Saffranspannkaka med lättsockrade björnbär (H&H Medium Dry Madeira)
Chokladfondue (Jeanmaire Cuvée Brut)

Tror det kan bli rätt ok.

Mini, Mikro och Hustrun stannade hemma och bokförde respektive lekte med snön medan jag halkade in till den stora staden för inhandlingsbestyren. Mikro tycker att snö är mysko och mest kallt samt smutsar ner skorna. Mini konstaterade att det var fel sorts snö för att göra snödrivor, men verkade rätt nöjd ändå.

Imorgon får det bli en kortare portion snöpulsande, vilket torde inbegripa utprovande av broddarna och några korta stegringslopp för fartkänslan inför lördagens sylvesterlopp.

Distans &Långpass &Löpning28 Dec 2005 11:12

Sand och snö i förening vid Rågelund Ut kvart över sju på en morronlufs med pannlampa och ryggsäck. Lite stelt från sängvärme och gårdagens fartigare träningspass, så det är inte aktuellt med nåt annat än komfortfart.

Lätt snö i pannlampssken. Ljuset kommer efter halva turen, ovanför Stockalid kan man stänga av lampan. Lätt kall snö driver över den lilla asfaltsvägen.

Två rovfåglar cirklar i det tidiga morgonljuset över fälten vid Nortorp. För svagt ljus för närmare artbestämning, dock.

Minnesvärt besök vid Rågelundsbadet. Prövade att springa femtio meter på havsis, visserligen var det inte djupare än max till knäna under isen, men knakade oroväckande det gjorde den. Snygga snöförstäkta vågformationer i sanden fanns där också.

Ã…sa havsbad

Hemåt via Ã…sa havsbad, Stenvik och Skytteviken. Avslutar med lite stiglöpning genom skogen sista biten hem.

Komfortablel fart, eller slapp om man så vill – ca 22 km på 2:08, vilket ger runt 5:50/km. Iofs inbegriper det ett par minuters fotostopp. Skönt var det iallafall.

Fartträning &Löpning27 Dec 2005 16:52

Mikro är lite snorig och har feber. Följaktligen sov hon max en millimeter från pappa större delen natten. Rätt mysigt, om det inte var för att det är stört omöjligt att byta ställning eller överhuvudtaget röra på sig utan att få ilska grymtningar på sig.

Alltså förskjuts morgonpasset till ett sömnigt eftermiddagspass. En strålande dag, men kallt och en lynnig och isande nordan gör inte saken bättre. Jag kör ett beprövat upplägg om 3x 3.1 km med 200 meters gå/joggvila mellan. Bedrives på en lagom naturskön slinga runt Ölmanäs.

Tomten levererade visserligen en ny och helskön newlinemössa, broddar och en vätskeryggsäck, men han knyckte uppebarligen min löparklocka på kuppen – den har iallafall inte synts till sen den sista mulen passerade skorstenen. Följaktligen är det lite prövande att hålla reda på minutrar och sekunder på intervallerna med ett vanligt armbandsur. Fördelen är att man får en anledning att trycka på lite mer på känn.

Efter lite inledande uppvärmning kör jag det första trekilometersfrestet bort till Gårda brygga. Det känns bra, och tiden landar på 12:15, vilket blir just under 4 minuter per km. Knappt två minuter av gå och lättjogg, sen på’t igen. Över fälten förbi Slottet och över mot Ã…sa. Det känns lätt, men jag har svårt att läsa av klockan. Jag tror den stannar på 12:50 – 4:15/km. Sista körningen är hemåt på ringvägen med vinden i ryggen. Medvinden kompenserar för tröttheten och jag spurtar in på 12:40 vilket är just under 4:10 per kilometer.

Nöjd med passet lägger jag in en kvarts nedjogg på ridstigar i gles tallskog. Mot slutet kommer man ur tallskogen rätt ner på stranden vid viken hemma. Solnedgången mot den knivskarpa horisonten slår in i ögonen med samma kraft och finess som en bulldozer. Tjusigt.

Totalt 13.2 km på 1 timme och 4 minuter.

Vila26 Dec 2005 12:20

Hah. Snart nytt år, och dags att ta träningsdagboken till nya höjder. Från ett Excelblad i mars 2005 har den utvecklats till en interaktiv halvoffentlig handling på puls. Eftersom jag har en tendens att svamla en massa om min träning verkar det logiskt att lägga hela härligheten i ett bloggformat. Vi får se vad det blir – man kunde bara önska att träningen utvecklades lika bra.

Annars blir det nog inte mycket nytta gjort idag. Imorron däremot kan det nog tänkas bli lite morrontrösklar.