February 2006


Fartträning &Löpning28 Feb 2006 13:55

De senaste tre dagarna har bestått av vila, lättdistans och mera vila, så nu är jag taggad och pigg – helt enligt skolboken – för veckans mesta kvalitetspass. Då kan ju inte jag hjälpa att vädret är kass.0 grader kallt, blåsigt och yrsnö.Fast Guldhedshyllan är fortfarande framkomlig, så det är bara att köra.

3x 2.5 km med 200 m långsam joggvila mellan. Tvåvarvsloop runt Kolonigatan, Skjutbanegatan och vad det kan heta här uppe,idag kan jag inte se några gatskyltar bakom mina svårt igensnöade glasögon. Håller ett jämnt och bra tempo på i snitt 4:17/km.

Ett par hundra meters extra vattenbärarjogg, sen 5x 1200 i samma slinga. Lyckas inte höja tempot trots kortare intervaller utan farten ligger kvar kring 4:17, sista repetitionen till och med aningen långsammare.

Känns hur som helst som ett karaktärsdanande och skönt pass. Inklusive uppvärmning, nedjogg etc blev det 18.7 km på 1 timme och 32 minuter.

Distans &Löpning26 Feb 2006 9:45

Söndag 08:00. Klart, kallt, vindstilla. Solen värmer en aning. Tar en morgontur i strandzonen. Först runt Näsbokrok och sedan in mot Åsa. Havet är blankt och stilla. Naturen är tyst. Grå andedräkt som löser upp sig i morgonsolen. Mestadels småstigar och vältrampade skorviga snölegor, men även en del obanat över klapperstensfält och strandängar.

Efter fem kilometer lämnar jagstränder ochinfrusna småbåtshamnar och viker in motde centrala delarna av Ölmanäs. Sexminuterstempo så långt. Kör2,5 km på ringvägen i högre fart,med ambition marafart.Det visar sig gå undan värre -bara aningen långsammare än 4:30-tempo. Fart i benen idag verkar det.

10,3 km på 54 minuter.

Långpass &Löpning24 Feb 2006 23:27

Från bräckan ut mot fjorden

Passet i bilderLämnar jobbet vid trefikat. 2,3 km uppvärming till Lisebergs station. Tåg till Anneberg. Knökat. DunkDunk – DunkDunk. Sen börjar det.

Lugnt och fint längs länsvägen österut från Anneberg. Bred och bra gångväg hela vägen till hallandsleden. Löpningen känns kantig, och en liten bit smörgåstårta ligger och skvalpar irriterande i magen. Tar det lungt och skaver på – så småningom känns det bättre. Följer småvägar söderut. Skönt och lugnt inne i skogen. Packad snö och lite isskorv, ibland lite ojämt men mestadels helt ok att springa. Kommer utlängs en hage – hästarna fryser till, slutar samfällt att äta och stirrar förvånat på mig. Troligen är jag dagens snackis när jag har passerat.

Tyvärr borde jag inte ha passerat just den hagen. Nånstans vid Iglakärr har jag navigerat fel och får springa 1,3 km extra innan jag kommer fram till Hjälm. Denna slump för mig förbi Hjälmekulla blomsterhandel där jag passar på att inhandla tre stycken nallar på spett (Minis benämning senare) att ta med i ryggan hem till fru och barn. Nåt kul ska man unna sig på utflykter. Avstickaren tar i sammanhanget blygsamma fyra minuter i anspråk.

Stopp inräknade tar de första 12 kilometrarna från Anneberg 1 timme och 15 minuter, räknar man bort shoppingen hamnar man på just under sex minuter per km. Rullar vidare söderut. Underbart väder, solsken och klar himmel i allköns färger. Passerar bron över Hjälmfallen – mycket vackert med solen som börjar närma sig horisonten. Springer vidare på den smala asfaltsvägen med en bländande utsikt över Stensjön på ena sidan och Hjälmen – en mycket rund och markerad bergsformation på andra sidan.

Förbi det rosa säteriet Rossared som ligger vackert invid sjön, sen upp på Fjärås bräcka. Vilken himmel. Över Lygnern plommonrött till djup purpur. Ute över fjorden mer klassiska solnedgångsfärger. Denna plats är magisk om någon. En ändmorän formad av den senaste istiden, brukad genom årtusenden av människan som bro och färdväg. Ligravfältet vid foten indikerar att folk även tidigare har funnit platsen märklig. Ned förbi naturrummet, och sen vidare mot Tom. En sista liten skogsutflykt vid Torbjörns gård, där jag väljer en liten kuperad grusväg framför den spikraka asfaltsvägen. Sen vidtar slättmalandet.

Dags att plocka fram pannlampan. Trycker i mig en snickers och passar på att pyssla lite med ryggsäcken. Det tar en liten stund, och snickersen är djupfryst. Följen blir att jag blir bra kall om högerhanden – tar ett tag innan värmen kommer upp igen, det är klart kallare nu än när jag lämnade Anneberg med solen i ryggen. 21,9 km passerar jag först efter 2 timmar och 16 minuter. Börjar bli dags att sluta pyssla runt och sätta lite fart. Med solen nere försvinner de flesta distraktionselementen, även om ett par rådjur hoppar över vägen vid Bäck invid E6-an.

Den följande milen avverkas på 57 minuter, vilket är ok. Klevrakan är bara 1,3 km lång, men den är platt och spikrak – löper precis jäms med järnvägen. Tid att vända sig inåt och kontemplera. Känner mig stark och oövervinnerlig trots snart tre timmars löpning. Springer mot Orions stjärnbild, som för varje minut framträder tydligare och tydligare. Just här är riktningen rakt mot Sirius, hundstjärnan, somprecis som en uppkäftig pudel gläfser fram bakom Orions fötter.

Vid Stockalidskrysset har jag verkligen nått bekanta trakter. Bestämmer mig för att min vana trogen testa en fartökning. Det känns segt i kroppen, men när jag trampar på gasen svarar det. Fem kilometer till nedjoggningspuntken. Försöker hålla mig under fem minuter per kilometer. Efter tre fjärdedelar av sträckan ligger jag just under 4:50. Blir glad och trycker på lite extra, och ökar till 4:40/km. Känns kanon.

Sista dryga kilometern slår jag av på tempot och joggar lugnt ner till hemmet. Stretch och dusch, sen avnjuta den bisarra semifinalen mot Tjeckien. Hur gick det där till? Totalen – inklusive uppvärmingen – hamnar på 40,4 km på3 timmar och 58 minuter. Blev ju rätt långt. :-)

Lyngern från bräckan

Fartträning &Löpning23 Feb 2006 14:00

Satt som ett smärre åskmoln och tjurade på kontoret större delen av förmiddagen. Bestämde mig för att jag var patetisk och smet ut på en liten lunchrunda istället.

Uppvärmning ett par km, sen enkilometersintervaller på Guldhedshyllan som är hyggligt plan och dessutom både bar och normalt sett lågtrafikerad asfalt. Idag kryllade det dock av vändande mersor, folk som gick i bredd, gubbar med hundar och andra intrikata hinder. Man får ta det som en utmaning.

Jag körde två block om fem intervaller med 400 m joggvila mellan. Första fem ligger jag i snitt på 4:02 (3:57, 4:05, 4:06, 4:07, 3:54). Tar en vilojogg på en kilometer innan jag kör ett likadant set till. Den andra upprepningengår inte oväntat trögare, med ett snitt på 4:12 (4:12, 4:14, 4:18, 4:11, 4:07). Passet kändes riktigt bra, och slingan känns bra och naturlig. Möjligen var joggvilan i längsta laget – med ett kort drickastopp hamnar vilan på mellan 2:30 och 3 minuter.

Efter passet en obligatorisk nedjogg på ett par kilometer. Milt, men grått och blött ute. Halvtråkiga om än ganska fina villakvarter. Ändå känns det oändligt mycket bättre nu – härligt med fartträning utomhus!
:-)

Totalt 19 km på 1 timme och 40 minuter.

Vila22 Feb 2006 22:19

Kusiner (dvs syskonbarn) och grejer på besök idag och igår – så jag tog helt sonika en semesterdag för att töserna skulle få umgås lite. Värsta brandövningen hemma under förmiddagen. Eftermiddagen kunde ha varit lugn eftersom kusinerna avreste norröver, men Mikro var grinig och Mini var i spinn så det blev bara marginellt lägre tempo. Hann dock se några väl valda glimtar från superonsdagen i Turin – fantastiskt!

Träningsmässigt bestämde jag mig redan igår för att unna mig en vilodag idag – kände mig lite sliten efter fysikenpasset och behövde ladda lite batterier. Om det har åstadkommits idag är möjligen oklart, känner mig manglad som efter ett överlångt långpass. Nu ska jag kura ner mig under en filt med ett glas vin och titta i luuugn och ro på slutet av Ryssland – Kanada. Troligen håller jag mig vakenomkring 32 sekunder effektiv tid.

Distans &Fartträning &Löpning &Styrketräning21 Feb 2006 13:53

Lite dött på jobbet på förmiddagen, så jag checkar in lite tidigare än vanligt på fysiken. Kör en aningen bättre variant på fredagens experimentpass. Inleder med fem minuters uppvärmning, sen blir det krönlöpning på bandet, jag börjar allltså på brant motlut i några minuter och minskar succesivt lutningen och möter med ökande fart. Startar åter på 10% motlut i 10 minuter och 10 km/h. Minskarsedan 1% i taget och ökar 0.5 km/h för varje minut.

Idag känner jag mig starkare är i fredags, och har ingaproblem att följa schemat. Lägger pånågra minuters nedjogg innan jag byter till styrketräning. 20 minuter maskiner och egen kroppsvikt för ben och rygg, sen tillbaka till bandet igen. Den här gången blir detplattlöpning (1% mot). Varvar upp, senen km i sub 4 min/km, en km isub 5min/km och en km i sub 4 igen. Sen lite nedvarvning igen, och ett styrkeblock till – den här gången för överkropp och armar.

Sista bandpasset inleds med 10 minuter crosstrainer i väntan på ett ledigt band. Kör sedan samma krönpass som det första, fast med ett par minuter kortare intro på brant motlut. Avslutar med några minuters nedjogg och stretch. Känner mig nöjd och genomarbetad när jag checkar ut, men det är ändå skönt att det inte blir så många såna här pass till – blir det bara barmark kan man ju köra backpass ute istället.

14.5 km löpning på 1 timme och 15 minuter.

Distans &Löpning20 Feb 2006 13:31

BragestigenKänner mig lite småseg idag, gårdagens långpass finns kvar i benen så dagens pass får lite återhämtningskaraktär. Jag tar samma runda som förra torsdagen – Landala / Haga / Slottskogen / Medicinareberget / Guldheden. Benen lättar efter hand, och svängen upp bland djurgårdarna känns riktigt uppfriskande, även om det är lite halkigt.

I huvudet, om än inte i öronen, ringer besvärande nog Volare i Kurt Hagers tappning. Behovet av nya hörlurar till mobilen – de gamla är sönder – är skriande. Alternativt kan man skylla på radiosändningarna från Turin-OS.

13.5 km på 1 timme och 12 minuter. Bild från Bragestigen i Slottsskogen.

Next Page »