June 2006


Distans &Fartträning &Löpning30 Jun 2006 13:29

Lufsar iväg till Änggårdsbergen vid lunchtid – det står medelhård distans på programmet. Upptäckte att jag hade glömt vätskebältet hemma, så jag håller till godo med en perfektaflaska i den ena shortsfickan och musikmobilen i den andra. Det skumpar en del, men jag hoppas att det inte ska störa för mycket. Det är bra varmt ute, och lite tryckande. En del moln hardock seglat upp och ger lite skugga under en del av passet. Värmer upp lite lungt bort till Asiengrinden i norra Änggårdsbergen, där tempodistansen tar vid.

Km 1 – till Torbjörnsmossarna: 5:02. Fipplar en del med mobilen, har klantat mig vid tankningen av minneskorten så det blir fågelsång istället för Rammstein. En rejäl uppförsbacke, så tiden är ändå ok.

Km 2 – till Finns mosse: 4:30. Snäll kilometer, mest platt och en ordentlig nedförsbacke. Börjar få lite snurr på fötterna.

Km 3 – till Axlemossen: 4:04. En uppför och en nedförsbacke, annars rätt plant. Står på bra på fint underlag. Känner mig stark.

Km 4 – till Utsiktsberget: 5:06. En rätt tuff kilometer med mycket upp och ned söder om Axle mosse och på terrängstigen över heden till utsiktsberget (Bredfjäll). Känner mig fortsatt stark.

Km 5 – till Sandås: 4:44. Uppför berget, sedan är det mest platt och medlut. Måste börja fokusera lite här för att bibehålla farten i de plana partierna.

Km 6 – norr om Eklanda: 4:22. Nedför mot Eklanda, och sen snabb skogsstig nedför och västerut som ansluter till nästa stig i Nord-Sydlig riktning. God fart i skogen – härligt. Hög puls.

Km 7 -Brattåsravinen, norra änden: 5:10. Upp upp upp till det stora stigkorset sydost om Axle mosse. Pumpar ändå på rätt bra, tycker jag och 5:10 är VG på den här sträckan. Nedförin i Brattåsravinen och på denvitkryssade stigen som leder tillbaka söderut igen.

Km 8 – Brattåsravinen, södra änden: 4:23. En eller ett par uppförsbackar, annars mjukt nedför. Orkar inte riktigt hålla uppe frekvensen överallt i medlutet. Det här är egentligen en ruggigt snabb kilometer, så aningen fortare kunde det gått.

Km 9 – Skjutbanekorset: 4:51. Efter Brattåsravinen viker jag österut och korsar ett par sprickdalar, det ger två rejäla stigningar med en ordentlig nedförbacke mellan. Här gäller det att hålla ihop uppför, och att orka trycka på nedför. Vilket är jobbigt med 8 kuperade kilometrar som börjar sätta sig i benen. Är därför mycket nöjd med att komma under fem minuter här. Hög puls, och en behaglig smärta sprider sig genom kroppen. Jag intalar mig att jag njuter, och ber om lite till.

Km 10 – Femstigskorset: 5:00. Från de stora stigarna norr om Eklanda följer jag den vitkryssade mindre stigen upp mot femstigskorset ovanför Axgatan. Långtoch mycket uppför, dessutom lite sämre stig. Även denna kilometer är klart godkänd.

Km 11 – Post tempopassTrinde mosse: 5:02. Kuperad kilometer, en del uppför och dessutom av historiska skäl några meter längre än 1000 meter.Här är det bara att bita ihop och försöka hålla löpsteget och fanan högt. Nu gör det ont. Vid stigskiljet nordost om mossen är jag plötsligt framme.

Den snabba delen går sålunda på 52:14, vilket jag tror är personbästa på sträckan. Frustar en stund och förevigar mitt trötta anlete – se bild – för att sedan i sakta mak börja förflytta mig tillbaka till kontoret. Stapplandet övergår sakta i något som liknar nedvarvningsjogg och efter en timme och tjugofem minuter har jag avverkat 15.5 km och är tillbaka vid utgångspunkten.

Alternativträning &Långpass &Löpning &Styrketräning29 Jun 2006 10:00

Ingen löpning igår, men väl ett rätt ok styrkepass på Fysiken. Försökte koncentrera mig på att göra övningarnametodiskt och bra istället för att göra så många grejer som möjligt på så kort tid som möjligt. Funkade bra, tyckte jag. Efter trekvart av stärkande av axlar armar kransmuskulatur och någrabenövningar övergick jag tillroddmaskin, gav det en kvart vilket var rätt lagom för dagen. Annars Dimma vid Ölmanäs ringväg.rätt kul mackapär det där – det kräver lite teknik för att komma nånstans, ens virtuellt.

Kvällen veks åt besök hos nybakad bäbis i bekantskapskretsen. Kidsen ooade och aahade vederbörligeen åt det lilla trollet. Dom e ju sååå små i den där åldern. Hade med oss spareribs och potatisgratängsom vi kalasade på. Trevligt.

Idag hade jag tänktköra Sandsjöbackaleden – var uppe med tuppen (och det är tidigt såhär års) och uppmjukningslufsade 3.3 km till bussen i makligt sexminuterstempo. Bara för att upptäcka att det inte går någon buss klockan 05:15 som jag hade trott. Kvart i fem och kvart i sex går den, inte kvart över fem.

Hallandsleden, Fjärås bräckaSå det är bara att bryta ihop och inse att idag blir det långpass på tråkig asfalt och inte på mysiga skogsstigar. Fel skor har jag plötsligt också. Och dagens andra par frukostmackor får ligga kvar i ryggan ett par timmar till.

Kör lilla vägen över Tom och Fjärås bräcka. Fuktig luft och härliga morgondimmor som sveper in fälten. Tycker jag blåser på rätt bra, håller 5:10-tempo i 16 km upp till bräckan där jag tar det lugnare. Som vanligt grant här uppe, så jag tycker att jag kan unna mig att finköra lite.

Styr ut på Hallandsleden som går mitt uppe på den smalaste och högsta delen, Svalhögen tror jag den kallas för. RolfsånSen ner bland korna och över den breda och öppnare delen av bräckan invid Lygnern.

På andra sidantrampar jag på igen den dryga mil som är kvar in till Kungsbacka station. Förvirrar mig lite inne i Fjärås Centrum, nåt nybyggt område som går i cirklar. Kommer till slut ut på Gåsevadholmsvägen. Tar den lilla byvägen förbi Myra över till Varbergsvägen. Gång- och cykelbanor in i stan. Det känns bra – jag håller 5:15/km nånstans, med undantag för ett kort fotostopp vid bron över Rolfsån som ju bara är för härlig. Ja – inte den nya då förstås, utan den gamla som man cyklar och springer över.

Lite tufftufftåg in till Liseberg och sen 2.3 km slapp och småstel nedjogg i sexminuterstempo.

Tre timmar och tolv minuter totalt, vilket gav 34.8 km transport. Nöjd.

Distans &Löpning27 Jun 2006 21:00

Kung 1: Hasse Backe. När Rit-Olakladdar och svamlar om ytor som bara finns på pappret har HB örnkoll på spelets väsentligheter. Kylig och klarsynt.

Kung 2: Luis Aragones. En kuf från ett svunnet millenium bakom Europasfräschaste och VMs yngsta lag. Hoppas efter en halvlek fortfarande på attmatadorerna ska slå ut de tråkiga och långbollande grodätarna.

Kung 3: Jonas Colting. Snubblade över en vanvettigt kul postfrånBoråstriatleten på ett amerikanskt triatlonforum. Dagens garv:http://forum.slowtwitch.com/gforum.cgi?post=770159. Sen har han en gryende läsvärd blogg oxå.

Själv har jag förutom fotbollstittande ägnat dagen åt arbete, sårslickande från en tämligen sömnlös natt samt ett sedvanligt tisdagspass med kollegorna på kontoret -för dagen representerade av Kungälv. 11.2 km Änggårdsberg i samma rutt som för en vecka sen blev det, och 62 minuter tog det – lagom länge för att noga penetrera Lassemannens framtid i svensk fotboll, svensk fotbolls framtid i stort, förväntingar, media och en del om domarinsatser. Typiskt snackpass, men gott var det ändå.

Fartträning &Löpning26 Jun 2006 14:20

Känner mig lite seg och lite håglös. Igen. Suck. Drar upp på Guldheden för att pigga upp mig med lite tröskelintervaller. Två och en halv kilometers uppvärmning och sen sju varv på hyllan. Känsla är nyckelordet -1170 meter avverkas på i genomsnitt 4:23-tempo, sen lätt jogg i knappt 200 meter innan det är dags igen.Försöker hålla en jämn och lagom hög fart utan att snegla en massa på klockan.

Drygt två och en halv kilometer nedjogg och så lite stretching, en skön dusch och en god matlåda med pasta och kyckling på det. Passet konkluderades till 14.4 km på en timme och sjutton minuter. Även om farten inte blev alltför hög så fungerade passet, känner mig lite mer positiv efteråt. Ska nog försöka sätta upp nån form av träningsschema på enveckasbasis igen – det funkade ju bra till Göteborgsvarvet.

Distans &Fartträning &Löpning25 Jun 2006 16:51

LantidyllLastar på mig fotbollslandslagets alla synder och ger mig ut på en tung och kvalmig lunchtur hemifrån. På Åsas eget Golgata – uppför Stockalidsbacken – fraktar jag sex kors för Lagerbäcks, Henkes, Zlatans, Lucics, Mellbergs och denbrasilianske domarens alla synders skull. Bittert, mycket bittert. De åtta kilometrarnas Golgatavandring fram till backen går i 5:40-fart. Backintervallerna- som är 500meter långa – ligger på mellan 2:14 och 2:22, vilket är hyfsat. Nedförsturerena går en bit långsammare, och återtåget – när alla synderna är avlassade – gåråter i 5:40-tempo.

Borde antagligen lyssna på Rammstein för att matcha sinnesstämningen, men den tyskaste musik jag kan förmå mig att lyssna på idag är Achtung baby. Totalt blir det 20.2 km på en timme ochfemtioen minuter.

Efteråt känner jag mig nöjd och utarbetad, mamma bjuder på sillånypotäter med pilsner och nubbe. Livet är trots allt fortfarande gott. Noterar dessutom för första gången en träningsvecka med mer är tio mils löpning. Sedärja, då ska man bara börja göra lite fart också.
:-)

Långpass &Löpning22 Jun 2006 21:30

Passet i bilderHalvdag på jobbet idag, vilket passar mig bra. Idén är att testa att springa hela distansen från jobbet och hem. Runt fem och en halv mil enligt kartreket. Lite småseg förmiddag annars, var på stan och drack pilsner och kollade lite fotboll igår – ingen optimal uppladdning kanske, men så värst tungt var det nu inte.

Ger mig iväg just innan klockan tolv. Har delat upp passet i tre etapper om knappt 18 km per styck. Första etappen går till Lilla barnsjön i Lidome, men först ska jag ned till Mölndal och Rävekärr, och där jag springer fel på industriområdet och får irra en del innan jag hittar cykelbanan som går ner mot Kållered. Farten ligger runt 5:30 på den hör etappen. Benen är pigga och vägen är platt och hiskeligt rak. Lite kulligt blir det efter Kållered, där jag viker inåt landet en aning.

Vid badplatsen visar det sig finnas en kiosk som är öppen, så det inplanerade snickersstoppet byts raskt mot kaffe och coca cola. Kioskägaren ska snart pensionera sig och flytta ner till Thailand där han har hus och flickvän. Vi slänger käft i några minuter innan jag skuttar vidare på den andraetappen, vars mål är Fjärås Bräcka.

Från sjön följer jag en skogsstig söderut. Tät granskog med en del nivåskillnader. Härlig löpning, vädret är mulet men med uppehåll och benen är fortfarande pigga. Håller mig dock i skinnet och ligger på knapptsex minuter per kilometer. Tids nog blir det säkert jobbigt ändå. Kommer så småningom upp på Hallandsleden, en rätt fin del här, man passerar ett par mysiga små skogstjärnar och korsar Rolfsån vid Hjälm. Sen följer jag vägen förbi Rossared istället för att ge mig upp i den brutalkuperade och stormskadade skogen som Hallandsleden går på här.

På bräckan pumpar jag fram lite Lygnervatten som jag tankar upp den vid det här laget rätt urdruckna vätskeryggan med. Tar en femtiöres minibar från Willys och gåjoggar lungt över mot Naturrum som ligger på andra sidan. Utsikten är som vanligt härlig, men det har börjat blåsa upp rejältoch småregnar lite så jag ser till att komma in påfiket för en lite mer utstuderad fikapaus.

Köper en ostochskinkmacka och en Loranga, sätter mig ner och njuter en stund. Aningen matt, men det ska säkert gå att kvistaiväg ytterligare en etapp – två tredjedelar gjorda nu.Lite drygt tjugo minuter unnar jag mig,räknat från vätskepåfyllningen på andra sidan bräckan.

Har gjort den finaste etappen nu, nu väntar en ren pannbenstransport i runt 17 kilometer. Det är inte så lätt att få upp någon fart nu, möjligen var pausen lite för lång även om den innehåll en del promenerande, för tempot ligger rätt stadigt mellan sex och sju minuter per km. Motvinden ärhår ochihållandenu, och ett kortare ösregn drar över när jag passerar Tom. Steget är kort och tillkämpat även utan hämmande motvind, med känns det som om jag stod still ibland.

Klevrakorna känns oändliga. Det är bara att trycka ned kepsen långt ned i pannan och stångas med vindbyarna. Lättar upp stämningen med lite Nine Inch Nails i lurarna – With teeth, det senste albumet, är redan klassiskt. “Will you chew until it bleeds…” Jag tuggar på och vid Dotetorpstunneln byter jag sida om järnvägen och följer den lite nyare gamla riksvägen istället för den gamla som går i en rätt vid båge här. Trycker i mig en minibar till för att få lite energi till det sista rycket. De här godisbitarna är ett veritabelt fynd. 10 stycken 25-gramsbitar för fem ynka kronor. Bra konsistens som låter sig tuggas lätt och som ger viss magfylla. Rimligt god smak. Bra kolhydratinnehåll.

Regnet tilltar, och vid Ölmevalla strandängar kommer haglet. Mina bara armar blir snart kalla och hagelkornen piskar armarna ljusröda. Den hårda motvinden tilltar ett snäpp till – det här börjar bli löjligt. Trycker ner kepsen ytterligare ett snäpp och tuggar vidare. När jag svänger in mot Österbyn har haglet ersatts av regn igen, och snart avtar även det. Bland buskarna ute på Ölmevallahalvön avtar även vinden, och de sista tre-fyra kilometrarna är en ren njutning att springa.

Rätt skönt att kliva över tröskeln här hemma, sex timmar och treminuter efter utpasseringen från kontoret. Totalen hamnar på 55.7 km, vilket är en bit längre än jag har gjort på en dag tidigare. Rätt skönt pass trots allt, men det kan nog dröja innan jag gör det igen.

Distans &Löpning21 Jun 2006 14:30

Vill ha ett lite extra långt slappdistanspass för att fylla ut gapet under långpasset som är planerat att bli överlångt den här veckan. Tar en gammal fin tur över Safjället, Mölndalsbro och uppför kvarnbacken till Herkulesgården. Följer Bohusleden norrut till Delsjö golfklubb där jag viker av hemåt igen – krånglar mig över och under vägarna vid Kallebäck och tar sedan gångvägar, parker och gator uppför mot Johanneberg igen. En skön tur i ett lite nyckfullt och blåsigt men ändå varmt väder.

Försöker känna mig lika lätt och fin i steget som igår, och det funkar med lite fokus. Håller runt 5:45/km i genomsnitt vilket är fullt godkänt med tanke på de många sega motluten i kombination med ett par rätt brötiga passager uppe på Bohusleden. Totalt blir det 18.6 km på 1 timme och 47 minuter.

Next Page »