July 2006


Distans &Löpning30 Jul 2006 20:18

På semestertur ett par dagar, först på broder och svägerskas gemensamma fyrtioårskalas i Katrineholm och nu till Vimmerby för ett par dagar på Astrid Lindgrens värld. Träning försöker jag klämma in när det passar någorlunda.

Igår fick jag till ett rätt vettigt pass hemma hos syrran i Granhed – fem varv runt hagen, uppvärmning följt av åtta kilometer i 4:18-tempo. Sörmländskt lagomkuperat pristint jordbrukslandskap. Följer gamla och nyare sträckningar av den gamla malmtransportleden som i folkmun går under betäckningen Stöttastensvägen. Slingan är på just över 2.6 km och går på grus, gräs och asfalt. Totalt 12.6 km på 61 minuter.

Idag ett mer modest skaka resdamm- och kalasurkroppenpass på 6.7 kilometer och 35 minuter på slumpvisa gator i centrala Vimmerby. Djulö camping och det gamla sexmannatältet är bytt mot Vimmerby stadshotell. Uppköp på det ena området och nedköp på den andra, sålunda.

Imorron börjar en återhämtningsvecka, vilket alltså ska firas med en massa Pippi Långstrump. Blir hektiskt men kul.

Distans &Fartträning &Löpning27 Jul 2006 22:47

Onsalalandet i silhuett

Nynattade barn vid halv nio, jag slinker ut på en kvällsbacke. Förmiddagen bjöd annars på en ok runda på Marks GK. Hade några riktigt fina slag – framförallt några grymma fairwayspoons – och noterade ett par par, men inget bländande spel från min sida. Öisaren däremot noterade hiskeliga 40 poäng, dvs 4 slag bättre än sitt spelhandicap, och han är ändå singelhandicapare.

Provar mitt nya vätskebälte som kom med posten igår. Ett femflaskors perfekta, jagade runt hela götet efter ett i mediumstorlek utan framgång, så jag mailade dom och det kom typ dan efter på posten med ett inbetlaningskort. Brutalbra service. Sitter bra gör det också.

Sex kilometer typ närmaste vägen till Stockalidsbacken, går på 34 minuter i ett ok uppjoggningstempo. Kör sedan åtta rätt väl fokuserade repetitioner av 420-metersformuleringen av backen. Tänker att jag tar en iteration mindre än de vanliga nio, i gengäld ska jag vara under två minuter på alla åtta. Försöker hålla god fart med bra känsla. Bestämmer mig för att inte kolla på klockan förrän efter intervallerna för att låta just löpkänslan och inte klockan styra. Niding fyrsblänkBlir därför än mer förvånad när jag sammanställer resultatserien till: [1:59 1:56 1:51 1:50 1:47 1:46 1:45 1:39] Och som sagt – no peakypeaky. Tillochmed nedförsjoggarna är ganska jämna med ett snitt på 2:23 plus minusfem sekunder.

Joggar hem de sex kilometrarna igen. Steget lättare och ett par minuter snabbare blir det. Totalt 18.7 km på en timme och fyrtio minuter.

Långpass &Löpning26 Jul 2006 19:48

Långpass i bilderTisdagens träning bestod i simskolejoggande om 6.5 km och 43 minuter, som vanligt med barnvagn, kids och hela strandkitet. Vid hemkomst visade sig mikros baddräkt saknas, så det fick bli en returjogg – den här gången utan barnvagn – för att leta upp det neonröda och blomförsedda plagget. Adderade sålunda ytterligare 5.1 km i sexminutersfart till träningsdagboken.

Idag blir det ett mer seriöst långpass. Hustrun och kidsen åker till IKEA efter simskolan, själv hoppar jag av vid Fjärås bräcka för attroa mig på egen hand. Tänker följa Hallandsleden söderut till Idala nånstans, för att sedan vika av hemåt. Köper en macka – grovt bröd med salami och brie -i bräckafiket. Lite mental laddning sådär. Det är rejält varmt och sol från klarblå idag igen. Kompletterar vätskeryggan med två flaskor på vätskebälte – just in case.

Hallandsleden krånglar sig ner till Ligravfälten och sen tillbaka uppför backen till den milsvida utsikten från Svalhögen. Fin inledning.Stöter på en gammal kursare på cykel just som jag lämnar bräckan. Han har trampat rätt långt och verkar sliten.Byter några ord innan jag ger mig av igen. Leden går omväxlande på småvägar och på ett par riktigt fina stigpartier. Närmare Äskuhults gamla by är det riktigt kuperat och mycket skog. Fast byn missar jag – hade för mig att leden gick rätt igenom, men där bedrog jag mig. Rätt var det är är jag ute på asfaltsvägar och har skyltar som säger Äskhults by 1 bakåt, så det lilla kulturbesöket får anstå till en annan runda.

Första milen går i sexminutersfart, vilket är enOK öppning med tanke på kupering, värme och planerad distans. Så tappar jag bort leden. Nånstans mellan Äskhult och Idala försvninner den in i skogen igen, och det sker utan mitt medverkande. När jag är säker på att alla spår av orangea markeringar har försvunnit orkar jag inte vända och leta, jag fortsätter på fri fot på den lilla asfalterade byväg jag befinner mig. Det är gröna böljande fält omgivna av kilometervis av skogsbryn. Vackert och gungande varmt. Höjer tempot till aningen snabbare än 5:30. Det känns ganska lätt.

Passerar en by som heter Stockared, och får sedan välja om jag ska svänga mot Idala och återansluta till det ordinarie vägvalet eller om jag ska fortsätta mot Gällinge. Det blir Gällinge, där jag för övrigt unnar mig ett stopp i lanthandeln för en glass och en burkcola. Gott i värmen.

Efter runt nitton kilometer får jag problem med vänster fot. Nån skarv i skorna gillar inte min lilltå, eller om det är tvärtom. Stannar hastigt och försöker rätta till. Det blir värre. Sätter mig i skuggan i dikesrenen och tar i lugn och ro av mig skor och strumpor och rätar ut allt och kollar efter grus. Inget direkt resultat, men nu finns där inga veck. Känns fortfarande mysko, men efter ett par kilometer ger det sig.

Har nu lagt rätt många minuter på diverse stopp, så jag ser att jag får öka lite för att komma in på sexminuterssnitt i bruttotid. Sätter igång lite musik och ökar farten en aning, ganska lätt här det det rullar lätt och fint ner mot Löftadalen. Sen blir det tuffare med motvind in till Frillesås, och även på GCR-vägen till Åsa. Halvmilen mellan Frillesås och Åsa går ändå i några sekunder snabbare än fem minuter per kilometer.

Sänker tempot igen på skogsstigarna ut på halvön, och landar på 38.6 km distans täckt på tre timmar och femtio minuter. Nöjd.

Distans &Löpning24 Jul 2006 20:24

Tveksam förmiddag vädermässigt, men på eftermiddagen har det blivit soligare och varmare även om det blåser lite. Stökat av simskola och en kort kort målningssejour på huset ochkänner mig berättigad till ett gott löppass på Näsbokrok på eftermiddagen.

Knappt 300 meters uppvärmning till leden runt reservatet. Sen ut påden förstaav fem rundor. Möter Öisarens svägerska med barn inte mindre än tre av varven. I vissmån svårhanterligt, sånt. Blir ivrigt påhejad av de egnakidsen vid första varvningen förbi hemmet. Vinkar glatt tillbaka och känner mig upplyft. Mini berättar efteråt att hon blev så glad att se mig springa att hon själv började hoppa och springa lite.

Möter tjuren på andra varvet. Han e storoch mycket respektingivande, så trots atthan förmodligen är snällare än Karelingör jag en vid cirkel runt honom i ljungriset. Man vetju inte riktigt hurhan reagerar om det kommer en dåre rusande rakt emot honom. Annan pulshöjare är en orm jag nästan trampar på – ser nåt ringlande mitt i steget, tänjer ut och flyger över den under det att jag artbestämmer den till en vanlig hederlig snok.

Bitvis oländigt och stenigt, så även om kuperingen är blygsam är jag nöjd med varvtiderna [16:10 16:03 16:02 15:48 15:31] på 3.1-kilometersslingan.Det svarar mot en medelhastighet av 5:13/km på de tre första varven och 5:04/km på sista två. Medelpulsen ligger på 156 med ett maxvärde på 171. Kanske lite lågt,men alla pass kan ju inte gå i maxpuls.

Stretchövningar på ett stenblock i vattenbrynet och sen ett snabbt dopp. Höga vågor och många brännamaneter, men skönt i vattnet. Kort och lugn nedjogg tillbaka hem. Totalen blir 16.2 km på en timme och tjugosex minuter, exkluderande stretch och bad.

Fartträning &Långpass &Löpning23 Jul 2006 13:37

StockalidsbackenEn halv banan och lite jos, ute halv nio. Semester, ju! Dimmoln eller skyar på himlen, och lite fläktande vind. Men det blir varmt idag med.

Knappt nio kilometers uppvärmning på lite småsömniga ben. Gårdagens kvalitetspass är definitivt kvar i benen. De invärtes dimmorna skingras emellertid i takt med de celesta, och väl framme vid Stockalidsbacken skiner solen och benen känns klart fräschare.

Kör nio repetitioner om 420 meter backe – jag har kapat lite av den flacka underbacken idag. Det känns som att det räcker till ändå. Får till rätt jämna och bra tider med en antydan till progression: [2:06 2:03 2:01 2:01 1:56 1:57 2:04 2:01 1:56]

Rundar av passet med 6.5 kilometers nedjogg hem igen, mer eller mindre närmaste vägen. Totalt blir det 22.7 km på två timmar och tolv minuter. Fick efter duschen våfflor av min snälla svärfar. Gott.

Det innebär också att jag har klarat av andra veckan i rad av planerade tre med en veckomängd på 100+ km. Nästa vecka blir mer av en utamning att få ihop det, eftersom det vankas lite semesteräventyr, men det ska säkert gå bra.

Distans &Fartträning &Löpning22 Jul 2006 20:35

Ytterligare ett par dagars lättjefullt skön semester har förflutit. Har stökat av några rätt små göromål och ett middagsbesök. Oskarsbergarn med fru och nybakat barn var här på visit igår, vilket i allt väsentligt havererade träningsmöjligheterna för gårdagen. Sånt man får ta.Våra egna knattar – hm, jag med för den delen – är mycket fascinerade av såna där ytterligt små varelser.

I torsdags däremot blev det allt en kortare simskolejogg som inte har rapporterats här – totalt 5.6 km på 37 minuter. Rätt segt med onsdagspasset färskt i muskelminnet. Kändes emellertid välgörande att knåda igenom härligheten.

Och idag så, blev det äntligen ett mera rejält fartpass igen. Laddad efter två lugna dagar brände jag iväg efter lunch på några hemmagjorda lunchtrösklar. On-the-fly-kalibrering mot uppmätta 1.5 km gav att polaren för dagen var tämligen exakt. Efterhandskontroll av första trean på lantmäteriet gav samma resultat, dvs att avståndsmätningen med fotpoden gick att lita på idag.

Körde 4x 3 km med 500 meters joggvila på en i huvudsak väl inkörd slinga runt Ölmanäs. Rätt soligt och varmt, med en svag bris som inte direkt svalkade. Skönt var det nog ändå – eller som det heter i den fina gamla snapsvisan: “Det säger usch usch usch i hela kroppen, men är härligt ändå”. Sedär en parallell mellan sprit och löpning!

Första trean på 12:33, vilket ger 4:11/km. Maxpuls 169 – Känns rätt fint än så länge. Mellanjoggen går lätt och det tar en stund att komma ner i fart. Två och en halv minut senare, mitt ute på Österbyrakan, är det ny attack.

Andra trean tar 12:27, dvs 4:09/km. Maxpuls 177 – känns lite ansträngt mot slutet, men ok i det stora hela. Bron över järnvägen är tuff. Joggvilan är några sekunder längre den här gången, men inget remarkabelt.

Tredje trean börjar efter nya järnvägstunneln mellan Stockalid och Åsa. Kör in en bit i Åsa samhälle på villagator, och tillbaka ut mot ringvägen på Varbergsvägen för att få ihop tillräckligt med distans. 12:44 tar intervallet, snittempo alltså 4:15. Segt nu, lite svag motvind över fältavsnitten här, och det känns lååångt hem. Maxpuls 177, kort gåpaus efteråt vilket gör att vilofemhundringen tar 3:20.

Sista rycket på ringvägen och ner till reningsvärket ute vid kroken. Känns inte möjligt att orka 4:15 igen, men biter ihop och gör det på marginalen – 3.02 km på 12:51. Maxpulsen orkar dock bara upp i 176 här.

Avslutar med 350 meters nedjogg genom den fina tallskogen ner mot Ramsvål. Fantastiskt att efter ett pass på småtråkiga asfaltsvägar där fokus har legat stenhårt på löpningen byta till slapp jogg i skön miljö. Ut på klipporna och ner i viken för ett dopp. Gott.

Totalt 15.3 km på en timme och tio minuter.

Att notera: Känner mig rätt osliten efter passet. Om det beror på två lugna dagar innan eller på den raska nedkylningen av benen efter ska jag låta vara osagt. Åtminstone ännu så länge…

Långpass &Löpning19 Jul 2006 23:32

Startade dagen med en golfrunda på närbelägna Sjögärde. Krossade banan/mitt handicap och skramlade ihop 40 poäng. Har nu spelat fyra rundor i år, och säknt mig två gånger – lågfrekvent golfspel verkar vara min grej.

Efter en eftermiddag av allmänt familjeliv bestämmer jag mig för att ta en löprunda bortåt nämnda golfbana, över Stockalid och förbi landa kyrka ligger den inte mer än15 km bort. Fortsätter ner i den natursköna Löftadalen till Frillesås, där jag efter lite snurrande kopplar på mig på GCR-vägen som tar mig till Åsa. Strandrutten hem från Åsa, även om skogspartierna på slutet får göras i krypfart pga mörker.

Totalt blir det 34.0 km på tre timmar och en minut.

Snittfarter på sex första halvmilarna: 5:09, 5:00, 5:19, 5:05, 5:11 och 5:10/km.Sista fyra går sakta i skumrask, mörker och med trötta ben i snitt nånstans en bit bortom6 minuter/km.Känns ändå som ett bra pass.

Löpvägsbilder

Next Page »