September 2006


Distans &Löpning30 Sep 2006 13:30

NäsbokrokGranhedskusiner på besök. Syrran är i Tyskland och handlar godsaker och följaktligen har hon lånat ut sina döttrar som leksällskap till våra. Passar bra det, för jag vaknar outsövd och bisarrt grinig efter en sällsynt rörig natt. Före lunch kommer jag ut på ett mellandagspass som får tjäna som utrensare av onda andar.

Börjar med ett varv runt kroken. En lätt sydlig vind lämnar en aromatisk doft av papper från Värös massakok. Närmare strandlinjen blandas den upp av doften av inblåst tång. Ute på sälrevet sitter skarvarna och torkar sig. Dystra svarta kors på rad. Passerar naturhamnen och vänder inåt Ölmanäs igen.

Jag fortsätter mot Gårda Brygga, på ringvägen drar jag upp en ökning till marafart ungefär, kanske lite till. Ner förbi stranden och bort till Båthuset. Sen tillbaka på ringvägen och Kristmansvägen. Fartökningen varar i 5.1 km, och snitt-tempot hamnar på 4:14/km. Alldeles för fort, men förmiddagssurheten är som bortblåst.

Joggar ner i en och en halv kilometer, fötterna snurrar bara på och vägrar att trilla ner under femminutersfart. Passet avslutas efter 55 minuter och 10.7 km.

Fartträning &Långpass &Löpning &Vila29 Sep 2006 8:39

Upp lite före fyra för fotledes jobbtransport. Tyst och lugnt i huset, så när som på katten som vill gå ut. Det får hon inte, eftersom hon är satt på observation efter nysingar och underligt beteende efter gårdagens vaccination. Hon blänger surt på mig och går och lägger sig igen.Kränger på mig pannlampa och ryggsäck med överdragsjacka och mackor, sen ut i natten. Ett spöke som glider fram över asfalten in mot Åsa.

Jag och min lampaDet är ännu stjärnklart ute. Om någon timme kommer morgondimmorna att svepa in mig i ett grått dis, men än så längeär luften klar. Tar detlugnt och fint ner till bussen vid Åsaskolan, enlätt uppvärmning på 3.6 km. Framme vid busskuren sveper jag in mig i jackan och stoppar i mig ett par mackor med enrisrökt korv ochnån vällagrad hårdost toppad med en bemöglad getost. Sköljer ner med apelsinjos, och kliver på bussen.

Strax efter fem lämnar jag Kungsbacka. Lågt tempo upp mot Lindome längs gamla E6-an. De första morgonpendlarna susar då och då förbi mig, annars är jag ensam med tankarna i pannlampsskenet. Tänker tillbaka på gårdagseftermiddagenslyckade golfrundamed Öisaren på Varberg västra. Började anständigt i min vanliga blandning av råmissar och riktigt bra slag. Successivt skärpte jag dock till spelet och avslutade bländande de sista fyra hålen.Var i bunker på femtonde – den långa par femman – räddade paret med ett brutalt bunkerslag som lika gärna kunde gått i. I bunker även på den svåra par trean som följer, bra bunkerslag följt av en sjukt bra tiometersputt uppför och sen nedför med lite fall i sidled. Massor med tur inkopplat förstås, men snyggt var det. Par. Sjuttonde hålet inleddes lite skakigt, men avslutades på par, även där med hjälp av en bra långputt. Sista hålet, ett rätt snällt par fem, även det på par med stabilt spel. 41 poäng och sänkning av handicappet till 18.1. Så nu är man officiellt en bogeyspelare.

Efter tolv kilometers uppvärmning har gryningen anlänt, och jag har just passerat Lindome. Dags att skruva upp farten lite. Marafart hade jag tänkt i förväg, men jag har inte mätt upp några sträckor och jag har ingen fotpod eller nåt annat niftigt hastighetsmätarinstrument, så det blir till att gå på känn. Kanske lika bra det. Ska hålla tempo i ungefär 45 minuter har jag tänkt, vid det laget borde jag vara i Mölndal nånstans.

Ökar farten efter bästa förmåga, men det är lite segt såhär tidigt på morgonen, dessutom med tung pannlampa och ryggsäckspackning. Första kvarten mäts i efterhand till 3.1 km och rätt exakt femminuterstempo. Försöker flyta på, och känner att jag kan öka lite. Från Kållered och in till Mölndal springer jag på oändliga raksträckor, cykelbanan här är embarmiligt tråkig, men bra för fartträning. Pinnar på i ett hårt men ganska behagligt tempo.Andra kvarten ligger jag i 4:44/km. Fortfarande lite långsamt för att vara marafart, även om jag inte vet det med säkerhet när jag springer.

Sista kvarten försöker jag trycka i lite extra, men det går ganska tungt. Springer dessutom lite fel i Mölndal, så jag får en bonusbacke och ett ärevarv runt ett bostadsområde innan jag är tillbaka vid Mölndalsbro. Avslutar marafartsdelen vid Fässbergs kyrka då jag har kört en tredje kvart, den här gången i 4:35-tempo.

Släpper sakta tillbaka kroppen ner i snigeltempohålet igen. Har funderingar på att försöka hålla en mer anständig fart ett tag, men jag käner mig rätt dränerad, och den sega motlutan uppför Toltorpsdalen inspirerar inte till några stordåd idag. Ger istället efter för lufslustan och tar det lugnt. Vikerså småningom upp för Dalgångsgatan, och sen ännu mera upp för Bruns backe. Trippar upp med korta men hyggligt lätta steg, sen är det bara nerför – först till Mossenspåret och sen vidare till kontoret.

Klockan åtta har jag stretchat, duschat och bytt om. Totalt blir det 29.8 km löpning på exakt tre timmar den här fredagmorgonen. Inget herkuleskt tempo, mendet känns rätt fint ändå.Nu blir det kaffe med messmörsmackor.

Distans &Fartträning &Löpning27 Sep 2006 19:26

Ingen lunchträning idag,istället checkar jag ut från jobbet klockan fyra för ett eftermiddagspass på Åby på vägen hem. Blygrå himmel, ett lätt regn faller. Ingen musik. Inget skvimpande med vatten. Inget larv med intervallpauser. Inga backar och ingen distraherande natur. I fonden hörs bruset från trafiken på söderleden. Det är bara jag och den fördagen något regntungagrusslingan runt fotbollsplanerna -en komma två kilometer. Fyrahundra meter uppvärming från parkeringen kanske är i minsta laget, men jag vill komma igång med passet så fort som möjligt.

Använder trehundrametersmarkeringarna första varvet för att kolla av tempot, som är planerat till marafart – 4:30/km. Det blir 5:24 på varvet, det.Ett par sekunder snabbare blir det, 5:21, men väl inom min ganska generösa felmarginal. Inte riktigt uppvärmd heller, vilket märks på att andra varvet går snabbare och utan ansträngning landar på 5:16.Här bestämmer jag mig för att sluta snegla på tempot under varvets gång – varvpasseringarna får räcka. Tanken är att det ska hjälpa upp känslan för farten.

Flyter på i ett jämnt och skönt tempo. Håller uppe trycket, men är fortfarande en bit under mjölksyratröskeln. Känslan är att det här kan jag hålla på med hur länge som helst – bara ledan kan stoppa mig. Inte helt sant förstås, men det är en positiv och bra känsla. I min egen lilla värld lyckas jagspringa fel det femte varvet, vilket gör att det tar lite extra tid, annars ligger tiderna med lite spridning runt 5:15. Tappar lite fokus på det näst sista varvet och klockan ramlar iväg upp till 5:22. Skäller ut mig själv och avslutar med ett varv på 5:05 och sen får det bli ett nedjoggsvarv plus de där fyrahundra metrarna till bilen.

Stretchar lite innan jag hoppar in och åker hem till hustrun, som har lagat färskpasta med kyckling, tomatsås och majskolvar. Hur gott som helst. Passertidernahamnar på[5:21 5:16 5:15 5:16 5:28 5:12 5:17 5:13 5:22 5:05], vilket ger ett snitt-tempo om ungefär 4:23. Hela passet är på 14.0 km och tar en timme och fyra minuter. Imorron blir det vila.

Distans &Löpning26 Sep 2006 12:14

Solen och sommarvärmen biter sig fast ännu en dag, och jag och Kungälv sticker ut på ännu en lunchjogg. Det är skönt att komma ut, men jag känner mig rejält seg efter Lidingöloppet fortfarande. Vi masar oss över Guldheden och in i Änggårdsbergen den vanliga vägen via Sahlgrenska. Passerar en hord med stavgångartanter på rad, och ger oss sedan upp förbi Torbjörnsmossarna på norra Änggårdsbergens breda gångvägar.

Vid Bredfjäll sticker vi in i skogen lite mer på allvar, följer stigar av varierande format. Bredfjälls mjuka tallskogsgolv under fötterna, svagt medlut och det känns bara sååå bra att springa igen. Lårmusklernas först så stela baksidor blir allt mjukare, och Kungälv blir mer och mer andfådd. Nedför backarna mot Eklanda, och sen växlar vi över till den ridstig som så småningom mynnar vid femstigskorset ovanför Torsgården. Kuperad men ruskigt skön skogsstig att springa på.

Vi lugnar ner tempot lite, och tar en lugnare jogg över Trinde mosse och Södermalm tillbaka till kontoret. 10.8 km på rätt exakt en timme.

Vila25 Sep 2006 10:55

Hemma från Stockholmsresan. Småtöserna verkar ha haft minst lika kul som jag, det bubblar fortfarande ur dom om slänggungor påSkansen ochDinosaurier på Naturhistoriska. Själv sitter jag på kontoret igen, tittar ut på solskenet utanför fönstret och är stel och eländig i benen samt lite stukad i självförtroendet.

Kan inte riktigt sluta vrida och vända på Lidingöloppet ännu. Tycker verkligen att jag borde ha kunnat springa bättre. Den positiva änden är förstås att jag putsade av perset med tolv minuter, och det är väl inte så illa. Egentligen. Kolhydratladdningen får jag ta med mig – den var kanon. Men är tömningen nödvändig? Kanske kunde göra ett kortare tömningspass – för eventuellt fannsdet resteri benen på lördagen. Shakedownen kanske också kan vara en kilometer kortare. Och veckan innan måste nog vara lite lugnare för att få till en bra formtopp.Träningsmässigt får jag lov att sluta dutta med för mycket intervaller och långa distanspass i snigelfart. Måste ha fler distanspass med vettigt tempo, men det har jag ju yrat om förut.

Med det sagt kanske man kan börja kika framåt igen. Växjö marathon den 14:e oktober får bli någon form av revansch. Om man försöker plocka ut ett mera rimligt måltycker jag att jag borde klara 3:10 på en såpass plan bana – enligt Mcmillansvarar det mot en halvmara på 1:30. Och det är 4:30-tempo, vilket känns lite tryggt. Kadaverdisciplin på farten kommer att anbefallas.

Långpass &Löpning &Tävling23 Sep 2006 16:26

Kan inte säga annat än att uppladdningen har varit bra. Tre goda nätters sömn, kolhydratladdningen har funkat finfint och inga större skavanker gör sig påminda. Jag är i god tid på Lidingövallen, plockar ut min nummerlapp och flupprar runtpå sportmässan och tjötar lite med utställarna. Känner mig riktigt taggad.

Vädret är perfekt. Visst är det lite varmt, men det kan jag bara inte med att klaga på. Lite vind, men solen steker från klarblå himmel. Värmer upp lite lätt en halvtimme innan start. Välvätskad och vältankad. Det spritter i benen.

Kommer iväg bra i starten. Behärskar mig en aning för att inte tokrusa. Första ‘kilometern’ på 5:18, lite ryckigt tempo bland allt folk, men det känns ändå bra. Kanske lite förvånad att det inte går snabbare, men tidensvarar mot ett tempo på runt 4:10-4:15/km så det är i det närmaste ett perfekt öppningstempo.

Grusvägarna dammar. Springer lite spänt och ryckigt, är nog lite för fokuserad på tempot. Försöker släppa taget om klockan och bara flyta på. Lugnt uppför, och med tryck i nedförsbackarna. Första fem på 22:52. Aningen för långsamt, men inom felmarginalen. Helt ok öppning.

Men jag börjar redan känna att jag nog ligger lite för högt i ansträngning, jag måste tidigt fokusera på att hålla tempot och det är inte bra. Löpningen är fortsatt spänd. Istället för att njuta av den fina naturen och det härliga löpvädret jagar jag på mig själv. Andra halvmilen på 22:59, det är för långsamt. Löpningen runt Kyrkviken är både vacker och lätt. Här borde det gå lite fortare.

Tredje halvmilen är även den ganska lättlöpt och går på 22:19. Godkänt, men det borde vara någon halvminut snabbare, och framförallt borde det kännas lättare. Och nu är jag vid det fruktade partiet från Fågelöudde och tillbaka mot Grönsta. Upp och ned mest hela tiden i några kilometer här. Tekniska branta nedförsbackar som vänder skarpt uppåt igen. Här måste tekniken funka, och det är dödsstraff på att hänga på sig för mycket mjölksyra i motluten.

Kanske är det ändå just det jag gör. Jag tar mig fram till 20-kilometerspasseringen på halvmilstiden 23:54. Även det är i sig inget fel, aningen för långsamt, men framförallt har det tagit för mycket kraft. Tempot rasar i botten, löpsteget faller samman. Jag orkar inte sätta emot schackingen mentalt – här tar loppet i allt väsentligt slut. Silverchanserna har försvunnit iväg i skogen framför mig. Aborrbacken i sig är inte så märkvärdig, tycker jag, men halvmilen tar 26:30, vilket talar sitt tydliga språk. För här är det egentligen lättlöpt och väldigt fint och tempot skulle egentligen öka.

Tar lite kaffe med knappa halvmilen kvar. En skrynklig mugg med nåt guckigt och svart som smakar gudomligt – första koppen på sex dagar, och det ger mig en aning boost. Nu är det en liten backknäppa vid två kilometer kvar, annars är det bara att stå på. Försöker öka lite för att räddda hedern, men det går riktigt tungt nu. Sista halvmilen på 26:59, och den är ändå lite kort.Sluttiden är 2:25:03 enligt min klocka, lite drygt tio minuter över målet.

Märkligt nog känner jag mig inte slut efter målgång, det finns rätt gott om energi kvar egentligen. Stör mig på att jag inte kan tömma mig mer på kraft, har ju helfokuserat på Lidingöloppet i år. Kanske för mycket. Trodde nog att jag skulle kunna ta mig närmare de magiska 2:15 också, lite besviken där.

Lärdomar: Har nog spenderat lite mycket tid på överlånga långpass i lusigt tempo för att prestera bra tider på Lidingöloppet. Dock – de långa långpassen definierar mig som löpare och är i grunden drivande för min träning – de är inget jag kan ångra. Däremot måste jag nog spränga in kortare långpass med bättre tempo.

Lärdom nummer två: Styrketräning. Kände tydligt under sista milen att bål- och kransmuskler inte orkade med riktigt. Trött i ljumskar och rygg. Här får jag skylla mig själv, och till nästa år måste det till en skärpning på den här punkten.

Ändå är jag nöjd med attt jag spände bågen mot silver. Precis som Einar Tarmskälves lånta båge i slaget vid Svolder visade den sig emellertid alltför vek. Och likväl – jag kan inte ångra mycket i satsning och upplägg. Je ne regrette rien.

Distans &Löpning22 Sep 2006 9:50

En lätt distans innan frukost som lite tillskakning inför morgondagen. Klar och krispig luft, skogens och havets dofter blandar sig. Tuppen håller morgonkonsert. Kroppen känns lite obändig och ovan efter ett par dagars vila, men det verkar ändå gå fort per ansträngningsenhet för att vara så tidigt på morgonen.

Kort tur ner till Gårda brygga genom skogen, tillbaka mellan hästhagarna. Genomför en tempohöjning i enochentredjedels kilometer till 4:27-tempo, och tre kortare stegringslopp. Det känns bättre och mjukare att springa allteftersom det korta passet närmar sig slutet.

5.8 km på trettioen minuter, sen är det stretch dusch och frukost som gäller. Vid lunchtid idag avseglar skutan mot hufvudstaden. Taggad.

Next Page »