January 2007


Distans &Löpning30 Jan 2007 15:08

Lång förmiddag med ett evighetslångt möte som inte slutar förrän långt in på lunchen. Stoppar i mig lite frukt och ger mig ut på ett försenat lunchpass i klassisk vintersträckning runt Krokslätt och Slottsskogen, pålitliga vinterhållna bakgator och parkvägar som inte isar igen i förstaläget. Och knappast andraläget heller. Inte så mycket till vinter ute, men Göteborgsmiljön har en fantastisk tendens att hålla kvar isfläckar när all vinter för länge sedan har runnit ner i dagvattennätet. Ergo vintersträckning.

Tempot ligger på i snitt 5:40/km, vilket är ett lagom lugnt distanstempo om man betänker att det även är drygt 400 höjdmeter som ska betvingas. Vädret är soligt och kring nollan, men marken är frusen om än hyggligt torr. Lätta skyar kommer och går, och succesivt skymmer de bort mer och mer av solljuset. Löpningen känns lite loj och oinspirerad för dagen, och det är mest skönt att det är färdigt när jag kommer tillbaka till kontoret. 17.7 km på en timme fyrtio minuter. Imorgon är det ordinerad vila inför det laktattest som stundar på torsdag. Det ska bli skoj.

Distans &Fartträning &Löpning &Styrketräning29 Jan 2007 21:05

Isigt och dant ute, om än soligt, så har jag tänkt köra styrketräning idag också, så det blir lite blandade lekar på Fysiken över lunchen.

Inleder med min egen lilla gren hamsterkrön, dvs 8 min i 10 km/h och 10 graders motlut, sedan succesiv minskning av lutning till 0 och ökning av fart till 15 km/h under fem minuter. Man får en grymt skön fartkänsla, när tempot bara ökar och ökar utan att ansträngningen gör det. Fast innan själva krönlöpningen köra jagfem minuter uppvärming, och så två minuters nedsnurrning efteråt till 20 minuter jämnt på bandet.

Flyttar övertill cirkelträningsrummet, latsdraget är trasigt, så för dagen blir det 2x 16 övningar a 45 sekunder. Känner mig stark och attackerar bra på många av övningarna. Känns som att jag kan lägga på mer last än jag harbehärskat tidigare.

Rundar av med ett andra hamsterkrön precis som det första, fast med kortare uppvärmning till förmån för en längre nedjogg. Löpningensummeras till7.5 km på exakt 40 minuter, om man nu får tro bandens räknare.

Från Ölmanäs till Apelviken: Ett LöparLexikon29 Jan 2007 9:20

Sandsjöbackaleden Sandsjöbackaleden. Från Kyrkobyn-Dala väster om Kungsbacka går en vandringsled på längden genom det långsmala Sandsjöbackareservatet. Området är hårt beskuret från alla håll av E6:an, Säröleden och Göteborgs stad – dessutom klyvs det på mitten av Spårhagavägen – så det är svårt att tro att det går att finna avskildhet här inne om man tittar på kartan. I verkligheten är det emellertid en mycket varierad och löpvänlig väg, över rotiga och kuperade stigar såväl som genom pastoral landsortsbebyggelse. Ett mycket fint parti är uppepå drumlinen som är synlig från E6:an, strax söder om Sandsjöbacka rastplats. Här kommer man plötsligt ut ur en tät trollskog och upp på höjden över en vidsträckt och sank ljunghed. Motorvägen brusar på avstånd, och närmast accentuerar ödsligheten. På andra sidan åsen glimmar Sandsjöns stilla vatten. Stigen är fast, jämn och gräsbevuxen. Att springa här i gryningen är obegripligt bra.

Sisjön

Sisjön. Norr om Sandsjöbackaskogen men söder om Änggårdsbergen ligger den här lilla sjön, mest känd för badplatsen som är lika välbefolkad varma sommardagar som den är tom på vintern. Runt Sisjön går en utmärkt gångstig, mestadels med grusunderlag. Det här är tillsammans med Oxsjön ett bra löpstråk om man kommer söderifrån och ska in mot stan, eller så kan det vara en bra vändpunkt för ett långpass som i övrigt bedrivs i Änggårdsbergen. Lämpligen använder man då undergångarna beskrivna under U för att knyta ihop passet.

Fartträning &Löpning28 Jan 2007 21:32

Spenderar morgonen på Fysiken. Fast familjegympa ger inte så många poäng på Jack Daniels träningsskala, så när Hustrun ombesörjer kvällens omstoppande av barn ger jag mig ut på ett kvällspass. Det är mörkt och regnar, envisa små regnfrön som bländarlite när de flyger genom pannlampsskenet. Värmer upp uppför Näsbokrokvägen och fortsätter bort mot Gårda Brygga. Vid Falkasandsvägen startar jag min första fartökning. Tröskelfart i 2.67 kilometer har jag tänkt. Trummar upp tempot. Känner mig snabb i mörkret, ochhittar det bekvämt ansträngande läge som ska svara mot tröskelfart.Vid Hästkliniken har jaggjort den stipulerade sträckan, snitt-tempot stannar på 4:05 och pulsenpå 88% av max i medeltal. Sänker farten till sex minuter per kilometer ochjoggar av mig lite mjölksyra.

Drygt sexhundra meter bort kommer jag åter ut på ringvägen, och tempot skruvas upp igen. Samma distans som förut, fast nu är målet avtagsvägen ner mot Näsbokrok. Den här sträckningen är någotmer kuperad än den förra farthöjningen. Ett par pucklar passeras som i sig inteär så märkvärdiga, men viss precision krävs för att hålla rätt ansträngningsnivå. Lite svag motvind här, men det är inget som bekommer. Regnet har jag också glömt. Mot slutet av fartdelen är det en del smärta som ska betvingas, och det känns bra att trilla tillbaka ner i jogghålet efter avklarat fartbeting. Andra segmentet fullföljdes i 4:09-tempo, med en medelpuls på 90% av max. Enligt Jack Danielsär det något högt för att vara tröskelpuls, och som bäst var jag uppe i 94% vilket i det närmaste är VO2maxintensitet. Nå, jag är rätt nöjd ändå – det brukar vara besvärligt att få till långa intervaller i snabbare tempo än 4:15 tycker jag, så klart under 4:10 är mer än godkänt -framförallt med tung pannlampa.

Efter avslutad nedjogg har jag kommit 8.4 kilometer på knappt 40 minuter.

Distans &Långpass &Löpning27 Jan 2007 15:35

Från mörker till ljusUppe halv sju, käkar banan och dricker lite apelsinjos. Huset är tyst och ute är det ännu mörkt. Kryper i grejorna och ger mig ut. Pannlampa på, men så upptäcker jag att det har börjat gryöver Åsa. Det är visserligen ganska mörkt ännu men om en halvtimme kommer det att vara ljust. Alltså vänder tillbaka hem och lämnar lampan igen, så ger jag mig ut på rundan aningen lättare än förut.

Första halvmilen håller jag 5:35-tempo, skogspassagen vid stallet på vägen mot Gårda brygga är lite mörk och drar ner snittet lite,annars är det mest öppna fält och släta vägar -där gör det inte så mycket att man inte ser så bra. Ut över Österbyfältenoch över Varbergsväg och järnväg.Vägen är torr och ren, ett fåtal isfläckar finns här och var, annars är det barmark. En svag nordvästlig vind blåser lite kallt ochdet är en eller ett par minusgrader, vägarna ligger ännu tysta och stilla.

Gryningsstrimman växer sig snabbt ljusare och bredare, och uppför Dotetorpsbackenhar morgonljuset anlänt på allvar. Här blir det också mer av vinterväglag. Ju mer jag klättrar upp på höjden, ju mer av snö och is möter jag. På krönet ner mot motorvägen är hela vägen täckt av en tjock isskorpa,och jag får springa pådentorra och korniga snön vid sidan av vägen eller på mittsträngen. Andra och tredje halvmilen nöter jag på i 5:20-fart eller något snabbare. Känner mig pigg och fräsch, även om gårdagens styrketräning känns här och var.

Tillbaka söderut springer jag genom Solryds dalgång ner mot Landa och den gamla kyrkan. Pastoralt och vackert, isen är borta igenmen det är lite kallt om fingrarna trots att jag har vantar på mig. Så följer jag Landavägen in mot Åsa.På andra sidan fälten ser jag den nya järvägsbron träffas av solens första strålar. Gyllengula träd och orangea ladugårdsväggar i fjärran. En kajflock lyfter från ett träd och visar sina svarta silhuetter mot himlen. När jag springer över Landaån får även jag de första solstrålarna i nacken.

När jag viker in på gång-och cykelvägen mot Åsa har jag inte så långt kvar,men passet börjar kännas lite i benen nu.Tempot glider neråt 5:40/km och där låter jag det stanna, det härär framförallt lustbetonad löpningoch det finns ingen anledning att jaga livet ur sig.Nu har jag den lågt stående solen i ryggen och jag kastar långa skuggor på vägbanan framför mig.

Krånglar migöver Åsaknölen på Stenviksvägen ochvid Hästholmen får jag närkontakt med havet igen. En kort bits härlig löpning på knaggliga strandstigar innan jagvänderin till ringvägen. Så är det bara nedförsbacken på Näsbokrokvägen kvar, så ärlångpasset till ända. Allt som allt blir det två timmar och tjugofem minuters löpning, som tar mig från nattens mörker till förmiddagens solljus. I distans svarardet mot 26.3 km.

Hemma har Hustrun gräddat pannkakor och bryggt kaffe,så efter vederbörlig stretching och en varm och skön dusch väntar en andra och lite matigare frukost. Gott.

Styrketräning26 Jan 2007 16:22

Fredag igen, rätt skönt – och en rätt soft helg blir det nog hoppas jag, inget särskilt bokat. Smet från jobbet på eftermiddagen och bodypumpade lite i 75 minuter. Utmanade mig själv lite mer idag igen, och nu är jag ganska mör och fin i en stor del av kroppen. Härligt.

Distans &Löpning25 Jan 2007 14:26

MöldalsravinenVaknar outsövd, grinig och en timme försent efter en knölig natt. Börjar arbetsdagen med att hälla kaffe på mig själv och datorn. Programmeringen går sådär, om man ska uttrycka sig positivt.

Tröstar mig med att snacka rallyäventyr ett tag över telefon med brodern. Känns lite bättre. Ger mig ut på en lunchtur i Änggårdsbergen. Nu börjar jag må bra. Solsken, sex minusgrader och ett tunt med gnistrande snötäcke. Stannar till och fotar lite istappar i bäcken vid Mölndalsravinens vattendelare. Vackert. Steget är långsamt men lätt, håller ett tempo om sex minuter per kilometer. Den sträva snön erbjuder finfint fäste för mina gamla inkörda Pearl Izumi – de har sjungit på sista versen sen fjällmaran i somras tror jag, men till vinterlöpning duger de ännu finfint.

IstapparUppförsbacken väster om Bredfjäll – söderifrån – är en isgata som kräver lite hoppande och allmän försiktighet, annars är det en ren njutning att vara utei skogen idag. Tystnad och en luft som är så klar att den förmodligen sprack om man bara sjöng i rätt tonart. Springer nedför Brattåsravinen med lätta steg, och så de kuperade tre kilometrarna på tvärs om alla sprickdalar över till Trinde mosse. Isbelagda lerpölar knäcks under mina fötter, och så fotstegsknarret då, kanske 165 knarr per sekund i det här slappa och sköna tempot.

Lite hungrig mot slutet, annars ett helt perfekt pass. 15.6 km på en timme och 35 minuter. Rundar av med en lunchdate med Hustrun. Lika trött som i förmiddags är jag nog, men humöret lämnade jag nånstans därute i Änggårdsbergen.

Next Page »