March 2007


Distans &Fartträning &Löpning31 Mar 2007 20:03

HagakullenÄr hos svägerska och svårföräldrar och hälsar på lite i huvudstan. Stökar av trädgårdsmässan på förmiddagen, smiter ut på ett pass från Norrtull lite senare. Soligt, men det känns svalare än hemma. Korta tajts och långärmat får funka.

Uppvärmning till Frösundavik och Hagakullen. Visste inte att det är rivningsmassorna från de gamla Klarakvarteren, men så är det tydligen. Sehnsucht och With Teeth i örona – kör ett backpass på grusvägen som går upp här – 600 meter med 45 meters stigning är det. Stilig utsikt över Brunnsviken och halva stan på toppen.

En idiot till som kör backe samtidigt som mig – vi ligger i motfas och ropar klämkäcka peppfraser till varandra när vi möts mitt i backen. Rätt kul. Nio iterationer på 3:[51 51 52 56 52 53 51 56 48]. Försöker öva på att sträcka utlite nedför också. Skön och bra backe, tung men inte löjligt brant.

Joggar ner längs Brunnsviken en lite runda tillbaka till utgångspunkten. 18.2 km blirdet, på en timme femtiotre minuter. Rätt nöjd.

Fartträning &Löpning29 Mar 2007 19:33

Stämt träff med M-G på Åby efter jobbet. Ljum vårkväll – stilla, soligt och fint. Men friidrottsbanan är full av fotbollsträning, så vi beslutar oss för att köra på den lugnare 1200-metersslingan intill.

Jag ska ha en dos trösklar, M-G genomför ett kombinationspass med imponerande precision. Ett uppvärmningsvarv, sen bär det av i 1500 meter fyraminuterstempo. Lite överambitionskrut skummas av i förstarundan som går på 5:47. Trehundra meters joggvila, sen glider jag genom den andra på 5:53.

Fyraminuterstempo har aldrig känts så lätt och så rätt. Koncentrerad, bekväm, ansträngning, som ur instruktionsboken för tröskelträning. Trehundra joggvila och så prickar jag 6:00 på tredje intervallet. Fjärde tappar jag lite fokus på slutet och kommer in på 6:03.

Stör mig lite på de tre sekunderna, tar sexhundra meters joggvila innan jag klumpar ihop de två sista intervallerna till en trekilometersintervall. Några sekunder snabb ut på första trehundringen och en liten svacka i mitten, annars är jag smack på fyraminuterstempo. Tre kilometer avverkas på 11:59.

Nedjogg och avrundning ihop med M-G och passet summeras till 13.2 km på en timme två minuter. Mycket tillfreds med passet, och med de 3:58/km jag höll i snitt på fartdelarna, packar jag ihop och åker hem till en gräsänklingspotion pytt i panna. Med ägg förstås.

Löpning &Styrketräning28 Mar 2007 17:27

Spenderar lunchen på fysiken med en timme Pilates. Knäpper skönt i ryggen. Rundar av med trettiotvå minuters spänst och löpteknik i två varvrunt mossen. Känns bra det med.

Distans &Fartträning &Löpning27 Mar 2007 14:27

Åby FriidrottDet är hög tid att trycka upp farten lite nu. Knappt en månad till Lerumsloppet är väl på gränsen till sent för att dra igång VO2max-träning, men å andra sidan har jag märkt att det är en träningsform som ger snabb effekt men också sliter mycket på kroppen, så det är kanske lika bra att ha en kort men intensiv period med eländet. Ut på en uppvärmningsjogg en dryg halvmil ner till Åby. Shortspremiär idag – soligt och vindstilla och det känns nästan som sommar. Har ryggsäcken med en vattenflaska med mig, dumpar den vid målet på banan och kör igång.

Det blir nio stycken åtthundringar med tvåhundra meters gå- och joggvila mellan. Efter intervall tre och sex tar jag även ett extra joggvarv för att få ner mjölksyranivåerna i benen lite. Jag har från början en högt lagd ribba från om att köra i 3:45-fart, vilket ärtre minuter exakt på tvåvarv -om inte annat är det lätt att räkna på.Kanske är jag lite optimistisk för serien kroknar succesivt,framförallt är det benensom blir tunga -centralkapaciteten verkar finnas där. Facit ser ut som [3:01 3:02 3:04 ; 3:03 3:05 3:07 ; 3:07 3:11 3:08]vilket svarar mot 3:52/km i snitt. Ändå rimligt nöjd, pulsen visar sig inte ha varit översig hög – runt 184 som slutpuls på de flesta varven, det är 93% av max.Förhoppningsvis ska det gå att krama ur lite till om man bara jobbar på att vänja sig vid smärtan ett par pass.

Rundar av med en lugn och fin jogg uppför toltorpsdalen tillbaka till kontoret. Enigmas gamla Cross of changes passar ypperligt i öronen som nedjoggsmusik.Totalt avverkas 20.5 kilometer på en timme femtiosex minuter.

Distans &Löpning26 Mar 2007 14:14

Trinde mosseHärlig vårsol som flödar ute, och ett lättare distanspass på agendan idag. Dessutom var det längesen jag hade ett lunchpass i Änggårdsbergen igen, så jag gör en klassisk lov från Sahlgrenska runt alla mossar och ner i Brattåsravinen. Upp igenfrån Eklanda till Trinde mosse via femstigskorset – en rätt tung etapp iett pass som annars rör sig på rätt lättsprungna marker för att vara Änggårdsbergen. Men visst – kuperingen ligger i snitt på försvarliga 25 höjdmeter/km.

Skönt med lite sol och fågelkvitter hursomhelst, eftermiddagens småsega möten känns mycket lättare att genomlida nu. 12.2 km blev det på 70 minuter. Stabil medelpuls på knappt 75% av max.

Distans &Löpning25 Mar 2007 10:36

MorgonsolSommartid från idag, så klockan är nästan åtta innan jag kommer ut. En slät kopp kaffe och lite vatten, sen ut genom dörren. Solen skiner genom skira dimslöjor, det blir en fin dag idag också. Ännu är det frost i skuggorna men vårfåglarna skriker så det dånar.

Lätt uppjogg genom skogen ochsedan lätt distansfart – 5:20/km så här dags – bort till stränderna vid Gårda brygga. Ett svanpar drar ut över vattnet i morgonsolen. Det karakteristiska ljudet från vingslagen som alltid får mig att längta hem när jag flyger KLM.

Över fälten utmot varbergsvägen stänger jag av fågelsången och kopplar in Nine Inch Nails. With Teeth skaver gott mot trummhinnorna. Vid Stockalidskorset har jag kommit halvvägs, jag ökar farten en aning in mot Åsa och landar på ganska exakt femminuterstempo. Härifrån och hem blir löpningen mer teknisk – först ett parbackar som bryter det hittills väl plana mönstret,sedan strandnära stigar över sand, sten och rötter ut till Näsbokrok.

Det är hopplöst att hålla samma fart på stigarna som ute på vägen, men eftersom jag har pulsbältet på idag kan jag snegla lite på pulsen då och då och konstaterar att den liggerhyggligt konstant kring 150 slag eller 77% av max. Vid det stora flyttblocket har jag halvannan kilometer hem och sänker tempot till en lugn och stilla nedjogg. Sexton kilometer blir det totalt, avverkat på en och en halv timme.

Fartträning &Löpning &Styrketräning24 Mar 2007 21:44

Viken vid RamsvålSå är det bara jag, en Leffe och en surrande diskmaskin kvar för att summera dagen. Mycket pyssel och plock den här lördagen när våren plötsligt tog verklig fart. Veckohandling i Kungsbacka var vi hemma från redan klockan elva, och då ingick ett sytembolagsbesök.

Lite seg från ett osedvanligt hårt krafttagspass igår eftermiddag, stela axlar hindrar en avslappnad armpendling och ömma baklår håller löpsteget kort och krumt. Kör ändå en och en halv kilometers upvärmning genom skogen och trycker sen upp farten på en 2.5-kilometare förbi Gårda brygga. Snittfart på 4:08/km. Sänker till en lätt jogg i femhundra meter innan jag ger mig i kast med nästa ökning. Nu bär det av över fältenförbi Säteriet och hästhagarna bort mot Åsa. Kändrunda, jämna plågor. Noterar återigen att mina Nike Airzoom Skylon är ohyggligt lätta och markkontakten grym. Inte för att det hjälper. Andra ökningen i 4:12/km, fast då stördes jag av Öisaren som plötsligt kom uppglidande bakifrån – i bil förstås – och ville ha ut mig på en golfrunda.

Femhundra nya lugna, så är det dags för en sista ökning. Får inte till det alls, fokus glider iväg, och tempot uteblir. Stannar på 4:28/km. Jaja – får ladda bättrenästa gång. Joggar nedi viken förbi Ramsvål – kommer ut ur den glesa tallskogen med solen hängandes över västerhavet. Känns nästan badvänligt, men jag avstår och lufsar lugnt och balanserat hemåt. 11.0km på 55 minuter.

Avrundar dagen medpremiärgrillning på altanen- en bit oxe som låg och såg oemotståndlig ut i frysdisken…

Next Page »