ApelvikenApelviken. Ett par kilometer söder om Varberg hittar man Apelvikens långa sandiga stränder, sommartid täckta av surfare, barnfamiljer och allehanda underliga människor. Strandpromenaden är en sällsynt löpvänlig rest från förra sekeskiftets badvurm och går från Varbergs fästning till Apelviken. Vill man springa hit från Göteborg får man räkna med sådär en åtta mil på vägarna. Långt, men det är en härlig dagstur. Vill man springa från Ölmanäs blir det ungefär ett marathon. Eller ett helt alfabet.

Axle mosseAxle mosse. Mosse i nordvästra Änggårdsbergen. Markerna öster om mossen är tämligen svårforcerade, men vägen på nordsidan är plan och löpvänlig. Vid Axle mosse kan man om man kommer österifrån välja på att springa ner mot Lilla Änggården, Högsbo, eller om man vill fortsätta söderut mot Brattåsravinen eller Änggårdsbergens inre delar. Man kommer då att mötas av en succsivt brokigare stig med mer inslag av kuperingar och rötter, men även av total och ohämmad löpglädje. Vid mossens västra strand finns även en av de yttre planeterna i den fasta planetinstallation som utgår från Naturhistoriska i Slottsskogen.